Krea FILM | BLOG SAYFASI

PROJELERİMİZ İLE İLGİLİ DETAYLARI VE BİLGİLERİ BU SAYFADAN TAKİP EDEBİLİRSİNİZ.

BİR SİNEMACININ HİKAYESİ : GEORGE LUCAS

Blog yazarı: Krea Film | 2016-05-14

          George Walton Lucas Jr,1944 yılında Modesto, California'da doğdu. Baba tarafından İngiliz-İskoç, anne tarafından ise Alman aile kökenlerine sahip Amerikalı yönetmen(1), çocukluğundan itibaren arabalara ve motorlu yarışlara ilgi duymuştur(bu ilgisi daha sonraları American Graffiti filmine de zemin hazırlayacaktır). Yönetmenin gençliğinde yaşadığı bir kaza ise yarışçılığı bir kariyer olarak görmesine engel olur. Daha sonra Güney California Üniversitesinin sinema okuluna giren Lucas, bu dönemde Avrupa sinemasıyla tanışır ve burada içlerinde Robert Zemeckis ve Walter Murch gibi isimlerin de bulunduğu bir grup öğrenciyle birlikte "The Dirty Dozen" olarak anılırlar(2). Yine bu dönemde Steven Spielberg ile yakın arkadaş olan Lucas kendini sinemanın teknik büyüsüne kaptırır ve bu yönde çalışmalar yapar.

"Yönetmen bir saatte 100 tane karar alır. Öğrenciler bana doğru kararları nasıl verdiğimi soruyorlar, ben de onlara 'doğru kararı nasıl alacağınızı bilmiyorsanız yönetmen değilsiniz' diyorum"

          Mezun olduktan sonra Amerikan Hava Kuvvetleri'ne katılmak isteyen George Lucas, bir kaç hız cezası yüzünden geri çevrilir(3). O sırada ''Electronic Labyrinth: THX 1138 4EB'' isimli kısa filmi ödül alan yönetmen, Warner Bros'taki staj döneminde tanıştığı Francis Ford Coppola ile genç yetenekler için Hollywood stüdyolarına ve kontrolüne alternatif olması açısından American Zoetrope isimli şirketi kurar(4) ve bu kısa filmi THX 1138 olarak uzun metraja çevirir. Film minimal tarzıyla başarılı bir bilim kurgu olmasına ve kritikler tarafından beğenilmesine rağmen gişede sorun yaşar. Sonraları Lucas kendi film şirketi olan Lucasfilm'i kurar ve Coppola'nın kendisine verdiği daha gerçekçi bir film çekme önerisi(5) üzerine American Graffiti'yi çeker. Gişede de başarılı olan film Lucas'ın Modesto zamanlarından gelme araba ve yarış merakının perdeye bir yansımasıdır. Amerikan gençliğinin cruisin kültürünü gözler önüne seren bu nostaljik film 5 dalda Oscar'a da aday olur ve yönetmene Star Wars için gereken desteği verir.

"Eğer bir filmin son sahnesinde bir oğlan ve bir kız el ele batan güneşe doğru yürüyorsa bu gişe hasılatına 10 milyon ekler"

          Yönetmen American Graffiti'nin getirdiği ün ve 20th Century Fox stüdyosunun da desteğiyle Star Wars'u çeker. Film kısa sürede gişe rekorlarını kırar(bu gişe 5 yıl sonra yakın arkadaşı Spielberg tarafından Jaws ile tekrar kırılacaktır) ve büyük sükse yapar. O dönemde büyük bir vizyon örneğiyle filmin önemli haklarının çoğunu kendi şirketi olan Lucasfilm'e alan George Lucas, elinde bulundurduğu lisans ve ticaret hakları sayesinde filmin getirisi olan oyuncaklardan tişörtlere çizgi romanlara ve devam filmlerine kadar Amerikan kültürüne damgasını vuracak her üründen kazanç sağlar ve bir milyonere dönüşür. Yönetmenlikten hoşlanmadığı için kendini yazarlığa ve prodüksiyona veren Lucas, serinin ikinci ve üçüncü filmlerinde sadece yazarlık ve yapımcı-yürütücülük yapar. Büyük başarı sağlayan seri teknik anlamda başarılı olduğu kadar gişe filmi nüanslarını da fantastik bir tonla çok iyi birleştirdiği için bilim-kurguya yeni bir soluk getirir. Yarattığı evren ile de geniş kitleleri etkilemeyi başarır. Star Wars'dan sonraki yıllarda yapımcı yönüne ağırlık veren Lucas, başta hayranı olduğu Akira Kurosawa'nın Kagemusha'sı olmak üzere, Indiana Jones'tan Body Heat'e Paul Schrader'ın Mishima'sından Coppola'nın Tucker: The Man and His Dream'ine bir çok filmin yapımcılığını üstlenir. Ayrıca dijital film sistemleri üzerine sinemaya büyük katkı sağlayan THX, Skywalker Sound, Industrial Light & Magic ve LucasArts gibi birçok şirketi kurar ve ünlü animasyon şirketi Pixar'ın da kurulmasına katkı sağlar. Sinema dünyasına ve bağımsız sinemacılara teknik açıdan sayısız katkılarda bulunur.

          90'ların başlarında gelişen teknolojiyle birlikte hala büyük bir hayran kitlesine sahip olan Star Wars'a dönme fikri Lucas'ı etkilemeye başlar. Üstelik bu sefer filmleri yönetmeyi de düşünür. 99'da çektiği serinin öncesini anlatan Episode I-Phantom Menace kritik açıdan başarısız olur ve yönetmenin paslandığına dair yorumlar yapılır. Devam filmi olan Episode II-Attack of the Clones'la kötü gidişi sürdüren yönetmen Episode III-Revenge of the Sith'te durumu biraz daha toparlasa da yine de ilk serinin kalitesine yaklaşamaz. Ayrıca yeni Star Wars'ların tanıtımları amacıyla değişik filmlerde konuk oyunculuklar ve cameo'lar yapmasıyla da oldukça eleştirilir. Bu sırada dijital baskılarını çıkardığı ilk seride oynamalar yapan yönetmen özellikle filmlerdeki bazı sahneleri değiştirmesiyle de hayranların hışmına uğradı. İkinci seriden sonra bir Indiana Jones filmi daha yapmak için Spielberg'i ikna eden Lucas, Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull'un yazar ve yapımcılığını üstlenir. Bu sırada da Star Wars serileri arasındaki hikayelerin anlatıldığı Star Wars: The Clone Wars adlı animasyonun yapımcılığını yapar.

"Yenilenmek her şeydir. Bir insan gençliğine yeniden sahip olmaktan başka ne isteyebilir ki"

          Yakın dönemde yarı emekliliğini açıklayan George Lucas, en son Lucasfilm'in haklarını Disney'e satmasıyla bolca gündeme geldi. Disney'in hali hazırda büyük hissedarlarından biri olan Lucas, röportajlarında şirketin satışı hakkında çok mutlu olmadığını söylese de yeni nesillerin olaya el atmasının gerekliliği üzerine vurgu yapıyor. Son dönemdeki ifadelerinde de Disney'e amiyane tabirle insan tacirleri dediği için bolca özür diliyor. Hali hazırda J.J.Abrams'ın yönetmenliğini yaptığı yeni Star Wars serisine danışmanlık yapan Lucas(6), 2015'te de Strange Magic isimli bir müzikalin de yazarlığını yaptı. Sinema üzerine yaptıkları dışında servetinin büyük bir kısmını hayır kurumlarına bağışlamasıyla bilinen George Lucas, hala film okullarına ve çeşitli yardım kuruluşlarına rekor bağışlar yapmaya devam ediyor. Sinemacılığının yanında hala ticari bakış açısı tartışma konusu olsa da sinemaya verdiği koskoca emek su götürmez bir gerçek.

 

Yazar : Anıl Hacunoğlu

 

Kaynakça

1. George Lucas Ethnicity

2. Skywalking: The Life and Films of George Lucas, Dale Pollock, pp. 48

3. George Lucas Facts

4. American Zoetrope : In a Galaxy Far Far Away

5. George Lucas on Filmmaking

6. Lucas on Force Awakens